Reactie Gezondheidsraad

Als reactie op mijn mail van 02/02/2018 heeft de Gezondheidsraad, 05/02/2018, vandaag een antwoord gegeven:


“Beste Fabiënne,

Dank voor je email. Heftig om te lezen over de ernstige klachten die bij jou spelen. Ik hoop dat je klachten zijn verminderd of verdwenen.

De aanbevolen hoeveelheid (ADH) voor vitamine B6 is 1,5 mg/d voor volwassen mannen t/m 50 jaar, 1,8 mg/d voor volwassen mannen van 51 jaar en ouder en 1,5 mg/d voor volwassen vrouwen.

De aanvaardbare bovengrens voor vitamine B6 is voor volwassen mannen en vrouwen 25 mg/d (deze bovengrens wordt zowel in Nederland als in Europa gehanteerd).

Voor het wenselijke niveau van inname geven de gemiddelde behoefte en aanbevolen hoeveelheid waardevolle informatie.

De ADH is het niveau van inname dat de behoefte dekt van nagenoeg alle mensen in de betreffende groep (in theorie precies 97,5% van die groep). Omdat de behoefte aan voedingsstoffen tussen mensen varieert, ligt de ADH voor de meeste mensen HOGER dan de eigen behoefte. Het is het innameniveau waarbij iemand er gerust op kan zijn dat deze voor iedereen en dus ook voor hemzelf/haarzelf toereikend is. Er zijn per definitie onvoldoende aanwijzingen dat mensen meer dan de ADH nodig zouden hebben voor een optimale gezondheid, anders was de ADH wel op een hoger niveau vastgesteld.

Bij veel vitamines en mineralen resulteren niet alleen lage, maar ook hoge doseringen in gezondheidsrisico’s, vandaar dat dan ook bovengrenzen voor inname worden vastgesteld. Die bovengrenzen zijn echt bedoeld als bovengrens: als de inname hoger ligt is er risico van ongewenste effecten. Het is daarom onverstandig om de bovengrenzen als streefwaarde voor de inname te zien.

We weten dat de bovengrens voor vitamine B6 zorgvuldige aandacht verdient vanwege de potentieel ernstige gevolgen van overdosering. De aanvaardbare bovengrenzen worden vastgesteld op basis van onderzoek gepubliceerd in zogenoemde peer-reviewed tijdschriften, waarin zowel innameniveaus (inclusief duur van blootstelling) als klachten bekend en beschreven zijn, en waarbij ook is beschreven welke aanwijzingen er zijn voor het verband tussen de inname en de klachten.

Momenteel is de Gezondheidsraad bezig met de herziening van de voedingsnormen. Dit is een omvangrijk adviestraject en het zal nog enige tijd duren voordat we gaan beginnen met de bovengrenzen. Voor zover ik dat weet (een voorbehoud is op z’n plaats, omdat we hier nog aan gaan werken), ligt de bovengrens voor vitamine B6 in geen van de voor Nederland belangrijkste internationale rapporten over voedingsnormen lager dan 25 mg/d. In een deel van de rapporten ligt deze waarde juist hoger, zo hanteren Amerika en Canada 100 mg/d als bovengrens voor vitamine B6.

In jouw email ontbreekt informatie over de vitamine B6 dosering in de supplementen die jij hebt gebruikt. Weet je zeker dat die dosering bij jou lager was dan de aanvaardbare bovengrens? Weet je welke dosering(en) je gebruikt hebt (misschien zijn het verschillende multivitamines geweest)? Stel dat jij en je arts jouw blootstelling (dagelijkse dosering van vitamine B6) met voldoende zekerheid hebben kunnen vaststellen, dan zou het wellicht waardevol kunnen zijn als die arts dit als “case-description” in een Engelstalig tijdschrift publiceert. Zo’n publicatie is nodig om de informatie eventueel te kunnen benutten bij het vaststellen van de bovengrenzen.

Wat betreft protocollen voor vroegtijdige signalering, is de Gezondheidsraad niet de juiste organisatie. Je zou daarvoor bij het Nederlandse Huisartsengenootschap of bij beroepsverenigingen van medische specialismen moeten zijn: zij formuleren richtlijnen of standaarden voor de patientenzorg.

Ik hoop dat ik je hiermee heb kunnen helpen. Ik wens je veel succes met je gezondheid.

Met vriendelijke groet,

C. S. (volledige naam verwijderd vanwege privacy)

Secretaris commissie Voeding”

1 gedachte over “Reactie Gezondheidsraad

  1. Tof artikel. Ik fiets echt vaak en ik neem aan dat door mijn ouderdom mijn spieren langer en langer nodig hadden om te herstellen na een lange rit. Hierdoor kon ik maandag op het werk amper stappen en zelfs zitten deed pijn. Ik neem nu enkele maanden multivitaminen en voel mij echt beter. Op dit moment neem ik flinndal multivitaminen multi-vitaal en ik ben hier tevreden over. Vooral omdat Kruidvat en andere zaken vaak uitverkocht zijn op dit moment. Ik neem aan dat dit komt door de coronacrisis.

Reacties zijn gesloten.