Risico’s voedingssupplementen

Vooropgesteld, mijn ziektes zijn NIET ontstaan door het jarenlange gebruik van synthetische vitamines en mineralen, maar de doseringen die de fabrikanten systematisch hebben verhoogd tot bizarre hoeveelheden, hebben bij mij er dus uiteindelijk wel toe geleid dat ik ziek ben geworden, want als je lichaam de stoffen en de doseringen niet goed kan verwerken (metaboliseren, methyleren en afvoeren), accumuleren ze in het lichaam om vervolgens (op termijn) schade aan te brengen.

Daarnaast dienen de onderlinge verhoudingen tussen alle vitamines en mineralen ook in balans te zijn om te voorkomen dat je dus een overschot of een tekort krijgt. Hoge doseringen van bepaalde stoffen (ten nadele van de overige stoffen) kunnen negatieve effecten teweegbrengen. Alle stoffen werken immers nauw samen met elkaar in het methylatie proces en wanneer je geen goede balans hebt, krijg je uiteindelijk tekorten en op termijn dus lichamelijke en vaak ook psychische klachten.

Uiteraard ben ik absoluut GEEN tegenstander van kwalitatieve supplementen met normale doseringen, ik heb ze immers hard nodig omdat mijn beperkt voedingspatroon mijn lichaam niet geeft wat het dagelijks nodig heeft en dan is een aanvulling dus noodzaak. Maar mijn lichaam wordt dus ziek van hoge doseringen en alhoewel men tegenwoordig steeds meer gebruik maakt van de actieve vormen, zijn de doseringen in (multi-)vitamines vaak nog steeds veel te hoog.

En als je weet dat vitamines en mineralen direct worden gebruikt zodra ze in de bloedbaan komen kun je je afvragen hoe potentieel gevaarlijk hoge doseringen hiervan kunnen zijn voor je lichaam? Niet ieder lichaam is in staat om efficiënt en effectief overschot aan stoffen te elimineren, ook niet vitamines en mineralen, ongeacht in welke vorm. Genetische mutaties, elimineringsproblemen, virussen en infecties, auto-immuunstoornissen, dysbacteriose, lever- en nierproblemen enz. kunnen allemaal een belemmerende rol spelen bij het elimineren van (overbodige en overtollige) stoffen uit ons lichaam.

Het is een misverstand te denken dat het innemen van meer vitamines, mineralen of spoorelementen dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid beter is voor de gezondheid.

Voor gezonde mensen geldt algemeen dat inname van een gevarieerde voeding voorziet in de behoefte aan vitamines en mineralen. De kans op een tekort is uiterst klein en het slikken van voedingssupplementen is dan niet nodig. Alleen speciale groepen die extra voedingsstoffen nodig hebben, zoals chronisch zieken, zwangere vrouwen (foliumzuur, vitamine D en ijzer), jonge kinderen (vitamine D) en ouderen (vitamine D) kunnen baat hebben bij het innemen van voedingssupplementen.

Hoge dosis kan schadelijk zijn

Langdurig extra vitamines en mineralen slikken kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Er zijn voedingssupplementen op de markt die hogere doseringen bevatten dan de maximaal aanvaardbare bovengrens van inname. Vastgesteld is dat een te hoge inname van vitamine A, vitamine D, vitamine E, vitamine B6, niacine, foliumzuur, calcium, magnesium, jodium, koper, selenium en zink schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Daarom heeft de Europese voedselveiligheidsorganisatie (EFSA) aanvaardbare bovengrenzen opgesteld.

Het Voedingscentrum adviseert niet meer dan 100% procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van een vitamine of mineraal te nemen. Informatie hoeveel een supplement levert, is te vinden op het etiket.

Bron: Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit


Literatuur

Aanbevolen Literatuur